• Nederland stuurt in januari vijftig startups naar techbeurs CES in Las Vegas. Dat zijn er twintig minder dan de afgelopen jaren.
  • De overheid stuurt dit jaar startups “die al iets verder zijn in hun ontwikkeling staan”, meldt het ministerie van Economische Zaken aan Business Insider Nederland.
  • Onder de Nederlandse startups bevinden zich veel bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie.
  • Lees ook: Van pratende avatars tot vliegende auto’s: dit waren de belangrijkste trends op techbeurs CES in 2024

Nederland stuurt in januari vijftig startups naar techbeurs de Consumer Electronics Show (CES) in het Amerikaanse Las Vegas. Dat zijn er twintig minder dan afgelopen editie.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken aan Business Insider Nederland. Het is de negende keer dat Nederland startups naar het zogeheten Eureka Park – het startup-paviljoen – op de techbeurs stuurt.

Het is voor het eerst sinds 2020 dat Nederland niet zeventig, maar vijftig startups naar de techbeurs stuurt. Kleine uitzondering was 2022, toen er vanwege de toenmalige coronapandemie en de bijbehorende beperkingen uiteindelijk 55 bedrijven naar CES afreisden. Toch had de overheid ook dat jaar plaatsgemaakt voor zeventig startups.

Waarom Nederland dit keer kiest voor minder bedrijven, heeft volgens een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken te maken met “de focus” bij de selectie van startups. Die ligt dit jaar “op groeimarkten en de nationale technologiestrategie”.

"Tegelijkertijd hebben we ervoor gekozen startups te selecteren die al iets verder in hun ontwikkeling staan", zegt de woordvoerder tegen Business Insider Nederland, "dat wil zeggen levensfase 2. Daarmee is de kwaliteitseis iets verhoogd, zodat de bedrijven die meegaan het meeste uit hun aanwezigheid op CES [in] Las Vegas kunnen halen."

Het lijkt er ook op dat het sturen van minder startups naar CES de overheid een financiële besparing op zal leveren. Startups betalen voor een plek op de beurs zo'n 4.400 euro, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De helft van dit bedrag kunnen zij terugkrijgen door middel van een overheidssubsidie.

Het ministerie van Economische Zaken bezuinigt komend jaar over de algehele linie. Zo gaat er minder geld naar het stimuleren van innovatie en ondernemen. Accountantskantoor PwC berekende daarnaast dat het ministerie komend jaar 37 miljoen euro bezuinigt op subsidies.

150.000 bedrijven naar Las Vegas in 2025

CES is de grootste techbeurs van de wereld. Er worden komend jaar zo'n 150.000 bedrijven en investeerders uit ongeveer 150 landen verwacht. Het evenement trekt technologische bedrijven in allerhande stadia van ontwikkeling; van beginnende startups tot gevestigde multinationals, zoals Panasonic en Intel.

Het bedrijfsleven gebruikt dit evenement doorgaans om investeerders en klanten te vinden. Ook proberen zij er de aandacht te trekken van de internationale pers, die er in groten getale aanwezig is.

De beurs staat erop bekend een mekka te zijn voor liefhebbers van de laatste gadgets. Van levensechte, pratende AI-robots tot autonome autoraces: weinig futurisme blijft de bezoekers van het evenement doorgaans bespaard. In 2022 werden bezoekers er zelfs in Tesla's rondgereden door de gloednieuwe tunnels van Elon Musks bedrijf The Boring Company.

Afgelopen editie stond in het teken van - hoe kan het ook anders - kunstmatige intelligentie. Bezoekers struikelden er over startups met namen die eindigden met de letters 'AI'. Het ging van agrobedrijven die AI inzetten op nauwkeuriger vergif te spuiten in de landbouw (om dus grond te sparen van vergif) tot robotmasseurs die door AI worden aangestuurd.

Ook klimaattechnologie was een belangrijk thema op CES 2024. Wereldwijd spenderen landen miljarden om de klimaatcrisis te beteugelen, waar het bedrijfsleven op in leek te springen.

Nederland zet in op circulaire economie

Welke sector komende editie de boventoon zal voeren op CES, is vooralsnog onbekend. Het ministerie zelf wijst erop dat innovaties op het gebied van de circulaire economie, cybersecurity en duurzame mobiliteit een belangrijke rol zullen spelen.

Onder de Nederlandse, deelnemende startups bevinden zich ook dit jaar de nodige AI- en klimaattechnologiebedrijven. Zo zet het Delftse DuckDuckGoose kunstmatige intelligentie in om 'deep fakes' te detecteren. Dit zijn onechte foto's en video's, die op basis van AI zijn vervaardigd. Het bedrijf E-Magy werkt aan nieuwe lijn batterijen voor elektrische voertuigen.

De Nederlandse startups worden de komende maanden getraind in het perfectioneren van hun presentatie aan mogelijke klanten, investeerders en journalisten.

CES vindt plaats van 7 tot en met 10 januari in Las Vegas. De Nederlandse startups en hun innovaties zullen ook te zien zijn op 15 oktober in de Beurs van Berlage in Amsterdam, tijdens het evenement CES Unveiled.

LEES OOK: Energie uit geluidsgolven halen: startup LV Energy bedacht een manier waarop dat kan